wkład kominkowy żeliwny czy stalowy

Wybierając wkład kominkowy stajemy przed wyborem pomiędzy wkładem kominkowym stalowym lub wkładem kominkowym żeliwnym. Często nie wiadomo, który rodzaj wkładu będzie najwłaściwszy i tu chcę pochylić się w stronę tego tematu.

Stal szybciej się nagrzewa i szybciej traci ciepło. Oznacza to, że po wygaszeniu płomienia stalowy wkład kominkowy przestanie szybciej oddawać ciepło niż wkład kominkowy żeliwny dlatego paleniska wkładów stalowych wyłożone są dodatkowymi materiałami akumulującymi ciepło takimi jak np.: wermikulit, szamot, wkładki ceramiczne czy inne opatentowane przez danego producenta. Porównując te 3 typy materiałów akumulacyjnych można w skrócie określić ich jakość poczynając od najniższej do najwyższej: wermikulit (kruchy, zużywa się szybciej niż szamot), szamot, wkładki ceramiczne. Stal łatwiej się kształtuje i posiada regularną strukturę. Dzięki temu wkłady stalowe wyglądają bardzo estetycznie, powierzchnia jest równa, regularna. Z mojej strony stalowe wkłady kominkowe polecam wszędzie tam gdzie  głównie liczy się nowoczesny wygląd, wysoka estetyka, nowoczesne funkcje.

Żeliwne wkłady kominkowe wykonane są z materiału wytrzymującego esktremalne temperatury i wykorzystywanego w ogrzewnictwie od dziesięcioleci. Struktura wkładów żeliwnych jest nieregularna, można ją określić jako „chropowatą”. Wkłady żeliwne wykonywane są z odlewów żeliwnych stąd możliwości ich kształtowania są ograniczone. Żeliwne wkłady kominkowe polecałbym wszędzie tam gdzie liczą się przede wszystkim parametry grzewcze kosztem estetyki ewentualnie do zabudów rustykalnych lub pałacowych.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.